mobile
REKLAMA

Migdały dobre na wszystko

Migdały posiadają wiele właściwości. Łagodzą stres, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy

Redakcja
Migdały dobre na wszystko

Migdały to nasiona migdałowca, a nie orzechy, jednak powszechnie błędnie są tak określane. Wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi - mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika. Nie brakuje w nich także nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom migdały mogą zapobiec cukrzycy. Są także polecane na nudności i zgagę w ciąży. Poza tym sprawdzą się w diecie wegetarian, osób odchudzających się i tych żyjących w ciągłym stresie.

W dodatku migdały zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca - tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii. U badanych przez nich młodych mężczyzn z otyłością i nadciśnieniem, którzy przez miesiąc codziennie spożywali 50 g migdałów, odnotowano podwyższenie poziomu witaminy E we krwi, a także obniżenie wartości ciśnienia tętniczego i poprawę krążenia. Przyczyniły się do tego flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, zapobiegają zlepianiu się płytek, a tym samym powstawaniu zakrzepów. Regulują też napięcie ściany naczyń krwionośnych i stopień skurczu małych naczyń, więc przyczyniają się do właściwej regulacji ciśnienia.

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl
Źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/migda%C5%82y-%C5%BCywno%C5%9Bci-orzech%C3%B3w-zdrowe-768699/

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda