mobile
REKLAMA

Niezwykłe właściwości kurkumy

Powszechna w kuchni indyjskiej, barwi potrawy na żółto i ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Kurkuma to wyjątkowa przyprawa, która jest także wykorzystywana jako zioło lecznicze i nieodzowny składnik złotego mleka.

Natalia Rytelewska- Chilczuk/ fot. pixabay.com
Niezwykłe właściwości kurkumy

Złoto z Azji

Znana w Polsce głównie pod postacią żółtego proszku, kurkuma pochodzi z podziemnych pędów  azjatyckiej rośliny Curcuma longa. W kuchni azjatyckiej wykorzystywana jest w potrawach mięsnych, rybnych i jako dodatek do warzyw. Statystyczny mieszkaniec Indii zjada około 1 gram złotej przyprawy dziennie. Aby czerpać z właściwości zdrowotnych kurkumy wystarczy spożywać ćwierć łyżeczki kurkumy w proszku dziennie. Te same właściwości znajdują się w 6 mm świeżego kłącza, które coraz częściej można spotkać w sklepach.

Wróg nowotworów

Długą listę wyjątkowych cech leczniczych kurkumy otwierają silne właściwości antynowotworowe. Działanie kurkumy polega na blokowaniu i niszczeniu nadmiernie rozrastających się komórek rakowych. Dodatkowo zaobserwowano pozytywne działanie kurkumy na wątrobę, poprzez stymulowanie produkcji żółci, oraz na układ trawienny, poprzez zmniejszanie ilości szkodliwych bakterii. Kurkuma łagodzi także dolegliwości przy zespole jelita drażliwego, grypie żołądkowej czy biegunce. Jednak w przypadku osób cierpiących na kamienie żółciowe należy ograniczać spożycie kurkumy do minimum.

Niepodważalny jest także pozytywny wpływ kurkumy na układ nerwowy oraz mózg. Od lat obserwuje się w Azji jedne z niższych współczynników zachorować na chorobę Alzheimera. Uważa się, że powodem tego może być częste spożywanie curry, którego jednym ze składników jest właśnie kurkuma. Kurkuma ogranicza formowanie się blaszek amyloidowych, które są odpowiedzialne są degradacje struktur w mózgu. Przez to, kurkumę powinny spożywać przede wszystkim ludzie starsi. Działanie kurkumy na układ nerwowy jest także podobne jak działanie środków antydepresyjnych. Regularne spożywanie kurkumy może tym samym być wsparciem w leczeniu depresji. 

Kurkuma sprawdza się nie tylko w kuchni. Połączenie kurkumy z oliwą oliwek tworzy miksturę wspierającą skórę głowy w walce z łupieżem. Powstałą papkę należy wmasować w skórę głowy, pozostawić na 15 minut a następnie umyć szamponem.

Połączenie kurkumy z olejkiem lnianym i nałożenie na skórę twarzy pomoże złagodzić zmiany trądzikowe i inne wypryski. Złotym proszkiem można także kilka razy dziennie posypywać ropiejące i długo gojące się rany.

Złote mleko

Podstawowym składnikiem złotego mleko jest pasta z kurkumy, czyli pół szklanki kurkumy wymieszane z połową łyżeczki pieprzu i zagotowane 8 minut ze szklanką wody. Tak przygotowana pasta może być przechowywana w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do około 3 tygodni. Następnie łyżeczkę pasty oraz łyżeczkę masła klarowanego, lub oleju kokosowego, należy zagotować w szklance dowolnego mleka aż do połączenia się składników. Do wystudzonego napoju można dodać łyżeczkę miodu do smaku. Tak przygotowany napój wspiera odporność, wycisza i usprawnia działanie organizmu.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda