mobile

Ciecierzyca zamiast chipsów?


Amatorzy niezdrowego pogryzania chipsów w czasie oglądania filmów, mogą teraz skorzystać z naszego przepisu i poznać nowy świetny smak prażonej ciecierzycy – zdrowej i smacznej przekąski.


 

Agata Mościcka
Ciecierzyca zamiast chipsów?

Ciecierzyca jest bardzo smaczna, poza tym zawiera dużą ilość błonnika, białka oraz jest niskokaloryczna. Stała się produktem, z którego tworzone są również zdrowe przekąski. W ten oto sposób zastępuje się niezdrowe, wysokokaloryczne chipsy czy prażynki.

Jeśli pragniesz oczarować swoich gości lub masz ochotę na chrupiącą przekąskę, to wybierz prażoną ciecierzycę!

Najlepsza jest ta robiona domowym sposobem. Wszystko, czego potrzeba to:

  • 250 g suchej lub ugotowanej ciecierzycy,
  • jedna łyżka oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. ostra papryka, curry, suszone zioła.

Suchą ciecierzycę moczymy przez całą noc, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, przez około 1,5 godziny. Możemy również zakupić gotową ciecierzycę, w słoiku lub w puszce. Ugotowaną cieciorkę odsączamy z nadmiaru wody, mieszamy z olejem oraz przyprawami. Wykładamy równo na blachę i zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 200°C. Po wyjęciu studzimy i przesypujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ciecierzycę możemy podawać w szklanej miseczce czy półmisku, jak również w zabawnych papierowych rożkach, które przypominają te od kinowego popcornu. Świetnie smakuje jako przekąska do piwa, wina czy soków owocowych.
Warto spróbować!

Przepis: Agata Mościcka

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko