mobile

Domowe pączki

Słyszysz „Tłusty Czwartek”- myślisz „pączki”. Przedstawiamy prosty przepis na ten tradycyjny przysmak wszystkich łasuchów.

Redakcja/ fot. pixabay
Domowe pączki

Zacząć trzeba oczywiście od zakupów. Do przygotowania około 25 pączków potrzebujemy:

CIASTO:
1 kg mąki (najlepiej tortowej)
100g drożdży
100g cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
Szczypta soli
5 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki lub spirytusu
1 l oleju do smażenia
NADZIENIE:
marmolada, toffi, budyń

Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Składniki te dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru i dobrze mieszamy. Stopniowo, ciągle mieszając, dodajemy mąkę i żółtka. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na części i wałkujemy do osiągnięcia grubości około 1 cm, po czym wycinamy krążki (np. szklanką). Tak przygotowane krążki zostawiamy jeszcze na 15 min, a w tym czasie rozgrzewamy olej. Do nagrzanego oleju wrzucamy wyrośnięte krążki, a kiedy się zarumienią – przekręcamy patyczkiem na drugą stronę. Gdy się usmażą, wyjmujemy na papier, aby odsączyć je z tłuszczu i wystudzić. Na koniec pączki nabijamy nadzieniem (marmoladą, budyniem lub toffi). Najwygodniej do tego użyć szprycy.

Smacznego!

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda