mobile

Galette z rabarbarem

Prościej się nie da – kruche ciasto, sezonowe owoce i kilka minut w piekarniku. Galette, czyli prosta tarta z rabarbarem to kwintesencja wiosny – aromatyczna, nieskomplikowana i pyszna.

Katarzyna Nowicka
Galette z rabarbarem

Pojawia się jeszcze zanim stragany zaczną uginać się pod kobiałkami pełnymi truskawek – rabarbar to pierwszy z wiosennych sezonowych produktów. Kwaśny, zdecydowany smak idealny do wiosennych deserów. Najlepiej smakuje mniej więcej do połowy czerwca. Warto te kilka tygodni wykorzystać, bo rabarbar ma tylko i wyłącznie zalety. I nie tylko te smakowe.

Ma mało kalorii, sporo błonnika, cały zestaw witamin i minerałów. Wspomaga trawienie, pomaga na cerę i działa przeciwzapalnie. Ale to nie wszystko – pieczenie sprawia, że rabarbar z deseru zmienia się w lekarstwo. Pod wpływem temperatury w rabarbarze wytwarza się polifenol, rapontygenina, która ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych. Wystarczy dosłownie 20 minut w piekarniku i gotowe.

prosto i pysznie

Galette to mój sposób na to, by garść łodyg rabarbaru zamienić w pyszny deser. Brzmi z francuska, bo to właśnie tam już w XIV wieku wypiekano pierwsze takie desery. Nazwa wzięła się od normandzkiego słowa gale, które oznaczało płaskie ciasto. Najsłynniejszy rodzaj galette Francuzi przyrządzają na święto Trzech Króli. Kiedyś umieszczano w nim ziarenko bobu. Ten, kto znalazł je w swoim kawałku zakładał koronę i na jeden dzień stawał się królem. Tradycja przetrwała, ale dziś zamiast bobu gospodynie ukrywają w cieście figurkę Jezusa.

Galette z rabarbarem to ciasto najprostsze z możliwych i poradzi sobie z nim nawet naprawdę początkujący kucharz. Nie wymaga ani skomplikowanych sprzętów ani wprawy. Nie potrzebuje nawet formy – wystarczy płaska blaszka. Z kruchego ciasta wałkujemy okrągły placek, nakładamy owoce, zawijamy brzegi i gotowe. Anglicy nazywają galette free form tart i mają rację, bo w tym przypadku najważniejszy jest smak. Formę zostawmy cukiernikom.

Galette z rabarbarem w mojej wersji zawiera dodatkowo migdały. Nie pomijajcie ich – wchłoną wilgoć z rabarbaru i będą doskonałym uzupełnieniem owoców.


Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!

 GALETTE CZYLI TARTA Z RABARBAREM

Porcja dla 6 osób

Przygotowanie 50 min.

 Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 60 g brązowego cukru

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki zimnej wody

 DODATKOWO

  • 600 g rabarbaru

  • 50 g migdałów

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • 10 g cukru pudru

 Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej na blat. Dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj szybko nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodaj śmietanę i wodę i szybko zagnieć. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.

  2. Migdały, cukier puder i mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze. Zmiel migdały na grubość ziaren kaszy.

  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki.

  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt koła na grubość 3-4 milimetrów. Wysyp zmielone migdały i rozprowadź równą warstwą po cieście zostawiając około 4 – 5 centymetrów od brzegów.

  5. Na migdałach rozłóż rabarbar i zawiń wolne brzegi ciasta do środka.

  6. Piecz 30-35 minut. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Fot. Katarzyna Nowicka 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda