mobile

Grzybów było w bród

Jesienne dary natury to między innymi grzyby a jeśli grzyby, to najsmaczniejsze będą jako składnik quiche’a.

Agata Mościcka
TAGI
Grzybów było w bród

Quiche (wym. kisz), to rodzaj wypieku w formie placka, który składa się ze słonego kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. W zależności od preferencji nadzienie może zawierać ser, warzywa, mięsa lub grzyby. Odpowiednio przyrządzone jest bardzo sycącym daniem obiadowym lub kolacyjnym, które przypadnie do gustu całej rodzinie.

Quiche, nadziany grzybową masą z jajkami i śmietaną, prezentuje się bardzo efektownie i kusi niepowtarzalnym smakiem. Co więcej, danie jest bardzo proste do przyrządzenia i będzie smakowało wszystkim miłośnikom grzybów.

Do jego przygotowania potrzebujemy formy na tartę o średnicy 28-30 cm.

Składniki są proste i niewyszukane.

Na ciasto potrzebne będzie:

 

  • 300 mg mąki pszennej,

  • 150 g masła,

  • pół łyżeczki soli,

  • 3 łyżki bardzo zimnej wody.

 

Do przygotowania nadzienia potrzebujemy:

 

  • 200 gramów grzybów leśnych lub pieczarek,

  • 1 średniej wielkości cebulę,

  • ząbek czosnku,

  • łyżkę oliwy,

  • 3 jajka,

  • 200 gramów śmietany 18%,

  • 60 g parmezanu startego,

  • łyżkę posiekanej natki pietruszki,

  • przyprawy do smaku (pieprz, sól, oregano, bazylia).

 


Składniki na ciasto należy szybko zagnieść, wyrobić i odstawić do lodówki na dwie godziny. W międzyczasie grzyby kroimy na małe kawałki, rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, zmniejszamy ogień i smażymy całość, aż do odparowania wody. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Aby ciasto nie urosło, nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, by nie Tworzyły się na nim bąble. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez kwadrans a następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ciasto się zarumieni.

Zawartość patelni wykładamy na powierzchnię upieczonego spodu-ciasta. Jajka i śmietanę roztrzepujemy widelcem – do tak przygotowanej masy dodajemy parmezan i przyprawy i wylewamy całość na powierzchnię tarty.
Tak przygotowane danie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut a następnie pozwalamy mu trochę ostygnąć. Francuski quiche najlepiej oczywiście smakuje podany z wytrawnym winem.

 

Agata Mościcka


 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda