mobile
REKLAMA

II edycja „Wróbliczenia”

Każdy chętny może przyłączyć się do liczenia wróbli i mazurków w Warszawie. Akcja typu „Citizen science” odbędzie się 16 i 17 marca. Celem długofalowym jest opracowanie planu ochrony wróbli.

Aneta Kądzielska
II edycja „Wróbliczenia”

W akcji może wziąć udział każdy chętny mieszkaniec Warszawy. Wystarczy wybrać się na spacer i obserwować uważnie okolicę. Lornetka może okazać się bardzo pomocna. Po dostrzeżeniu grupy ptaków, należy wypełnić specjalny formularz. Jest on dostępny po wpisaniu do przeglądarki: tiny.cc/wrobliczenie. W formularzu należy umieścić informacje o liczbie ptaków, środowisku i obszarze, na którym zostały zaobserwowane. Przy pierwszym uruchomieniu formularza pojawi się pytanie o zezwolenie na skorzystanie z lokalizacji telefonu. Należy się na to zgodzić, jeśli formularz ma zadziałać.

Najbardziej efektywnym sposobem zbierania danych jest zostanie opiekunem obszaru. Osoba chętna rezerwuje sobie wybrany fragment Warszawy, zobowiązując się tym samym do dokładnego policzenia ptaków na tym terenie. Miasto zostało podzielone na ok 1700 obszarów. Na obserwację jednego obszaru potrzeba ok 2-3 godzin. Można zarezerwować więcej niż jeden obszar.

Akcja organizowana jest przez Fundację Psubraty i OTOP w związku ze zbliżającym się Międzynarodowym Dniem Wróbla, który będzie obchodzony 20 marca. Liczebność wróbli spadała sukcesywnie aż do 2001 roku, kiedy to ubyła jedna czwarta wróbli i 40 procent mazurków. Od 2001 roku notuje się wzrost ich liczebności. Ich obecność mówi dużo o stanie zieleni miejskiej.

Szczegóły akcji i zdjęcia ptaków dostępne są tutaj.

Źródło: Urząd Dzielnicy Żoliborz

Zdjęcie: Pixabay

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda