mobile
REKLAMA

Jak mądrze dokarmiać ptaki?

Czym można dokarmiać ptaki? I jak należy to robić? Na te pytania odpowiadają nowe tablice edukacyjne, które można znaleźć przy Stawach Brustmana na Bielanach.

oprac. Karolina Najda
Jak mądrze dokarmiać ptaki?

Dokarmianie ptaków nie jest korzystne dla przyrody i należy ograniczać je do niezbędnego minimum, ponieważ zwierzęta przyzwyczajają się do otrzymywania pożywienia, a nie zdobywania go. Jednak jak już się zdecydujemy na dokarmianie, to jak robić to dobrze?

Ptaki żywią się owadami, owocami drzew i krzewów oraz nasionami roślin. Najchętniej sięgają po pokarm z takich drzew jak:  jarząb pospolity, głóg, cis, dereń, bez czarny, drzewa owocowe. 

Ptaki można dokarmiać tylko podczas silnych mrozów, gdy zamarzają zbiorniki wodne, a na ziemi zalega gruba warstwa śniegu. Jeżeli rozpoczynamy dokarmianie, powinniśmy je kontynuować do momentu odwilży i nastania wiosny. Bardzo ważny dla ptaków jest stały dostęp do czystej wody.

Ptaki nie tolerują chleba i niczego, co zawiera sól. Dokarmianie ich takimi produktami prowadzi do chorób układu pokarmowego, w konsekwencji których wiele z nich ginie. Należy również pamiętać o tym, aby nie wrzucać pokarmu do wody. 

Najodpowiedniejsza karma dla:

  • kaczek i łabędzi – ziarna zbóż (np. pszenica i mielona kukurydza)
  • sikor, dzwońców i grubodziobów – to ziarno słonecznika (niełuskane)
  • kosów i kwiczołów – przekrojone jabłka
  • gołębi, kawek, gawronów – kasze, pszenica
  • wróbli, mazurków – łuskany słonecznik, proso

Pamiętajmy, aby z miejsc dokarmiania nie robić śmietników – niezjedzony pokarm gnije i staje się siedliskiem bakterii oraz stanowi pokarm dla gryzoni.

fot. UM Bielany

 




 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda