„Śniadanie na trawie”
„Śniadanie na trawie” to cykl niedzielnych spotkań plenerowych dla mieszkańców Warszawy na skwerze przy fontannie i w pobliżu Ursynowskiego Centrum Kultury „Alternatywy” mieszczącego się przy ul. Indiry Gandhi 9.

Wydarzenie realizowane jest na podstawie zwycięskiego projektu zgłoszonego w ramach budżetu obywatelskiego. Zakładał on organizację czterech spotkań wakacyjnych dla mieszkańców dzielnicy. Pierwsze z nich odbyło się 29 czerwca. Jutro drugie spotkanie. Uczestników czeka relaks, integracja i wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu. Organizatorzy przygotowali atrakcje zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Uczestnicy będą mogli skosztować kulinarnych specjałów z różnych stron świata, w tym dań kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, a wszystko to w przyjaznej atmosferze – na kocykach, leżakach i przy piknikowych stołach. Każdy pokaz będzie dotyczył innej kuchni świata.
– Już niedługo będziemy mieli okazję do spróbowania na Ursynowie śniadań z różnych stron świata. Dzięki realizacji zwycięskiego projektu z budżetu obywatelskiego, zapraszamy mieszkańców do wspólnego spędzania czasu – na pikniku z rodziną, z sąsiadami i przyjaciółmi. Przed nami cztery niedzielne śniadania na trawie – zapowiadał Robert Kempa, burmistrz Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy przed startem cyklu spotkań.
W najbliższą niedzielę zorganizowany zostanie pokaz kulinarny prowadzony przez Patrycję Rygusiak, finalistkę siódmej edycji programy MasterChef. Tym razem bohaterem wydarzenia będzie omlet turecki z warzywami i jogurtem ziołowym. Ale to nie koniec atrakcji. Wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w warsztatach mydlarskich, podczas których każdy chętny wykona własnoręcznie pachnące mydło do kąpieli. Na najmłodszych natomiast czeka strefa animacji: malowanie twarzy, kolorowe stemple i zabawa na dmuchańcach.
/Marcin Kalicki/