Kreatywne gotowanie bez marnowania
W ramach kampanii edukacyjnej „Gotowanie na targowisku”, mieszkańcy stolicy uczyli się jak kreatywnie i smacznie wykorzystać produkty, które zwykle trafiają do śmietnika. Praktyczne porady i przepisy zebrano również w darmowym e-booku „Warszawskie targowiska nie marnują”
Gotowanie na targowisku” to działanie które miało zachęcać osoby mieszkające w stolicy do zmiany nawyków żywieniowych i zakupowych. Tym razem organizatorzy chcieli pokazać, że każdy może stać się mistrzem kulinarnej improwizacji.

Akcja edukacja
Podczas czterech spotkań na targowisku Wolumen, Sylwia Majcher, znana blogerka i edukatorka ekologiczna, dzieliła się z osobami odwiedzającymi targowisko swoimi sposobami na wykorzystanie produktów, które nie są idealne, ale wciąż nadają się do spożycia. Opowiadała o tym, jak prawidłowo przechowywać artykuły spożywcze, a także jak je kreatywnie i łatwo przetworzyć, żeby stały się smacznym posiłkiem. Osoby robiące zakupy na Wolumenie równie chętnie dzieliły się swoimi metodami na efektywne wykorzystywanie produktów. Była to prawdziwa wymiana doświadczeń i wiedzy.
- „Gotowanie na targowisku” to akcja, w czasie której chcieliśmy pokazać, jak wszyscy możemy przeciwdziałać marnowaniu żywności. Wspieramy ekonomię współdzielenia i walczymy z problemem marnowania żywności. Dlatego m.st. Warszawa stawia na edukację. Takie pokazy nie tylko rozwijają umiejętności kulinarnej improwizacji, ale również pomagają w zmniejszeniu ilości odpadów. Liczymy na to, że nasze działania będą inspirujące dla wszystkich - powiedział Maciej Fijałkowski, sekretarz m.st. Warszawy.

E-book z kreatywnymi przepisami
Podsumowaniem projektu jest poradnik „Warszawskie targowiska nie marnują – przepisy i porady”, do bezpłatnego pobrania. Zawarto w nim przepisy na potrawy przygotowane podczas spotkań. W poradniku znajdują się m.in. przepisy na konfiturę ze skórek arbuza, tiramisu z czerstwych bułek czy karmelizowane śliwki w kawie. Dodatkowo, są w nim propozycje na nieoczywiste połączenia składników, np. bakłażan z masłem orzechowym czy buraki ze śliwkami.
fot. UMW

















![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Łóżko pełne cudzoziemców” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/2178efc705c649654fdb3972150d9ad76fb26e15.jpeg)
![[KONKURS] Spektakl „Łóżko pełne cudzoziemców” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/55a79858d3621f2ddc7b75ecb70333535976dde0.jpeg)
![[Konkurs] Wygraj wejściówki na pokaz filmu „Plan na życie. Carlo Acutis”](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/c671315129a3b262db05dcabeb060bf5a1277fa0.jpeg)
![[Rozwiązanie Konkursu] Wygraj podwójne zaproszenie na improwizowane SHOW "Ale Granda!!!"](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/0d6c3ea1271b849f74a232f49d19e03ce8a30515.png)














