mobile
REKLAMA

Oddaj choinkę do recyklingu

Warszawiacy mogą dołączyć do zbiórki poświątecznych choinek „Ciepło z natury”, która rozpocznie się 7 stycznia. Wszystkie naturalne drzewka pozostawione w altanie śmietnikowej bądź pojemniku na odpady wielkogabarytowe zostaną przemienione w ekologiczne paliwo.

Informacja prasowa
Oddaj choinkę do recyklingu

- Z zebranych choinek pozyskamy bioenergię, która jest bardzo przyjazna środowisku. Myślę, że uda nam się pobić ostatni rekord 1 200 ton zebranych drzewek. Taka liczba pozwala ogrzać w ciągu całego roku około 700 mieszkań o powierzchni 60 m2, bez zanieczyszczania powietrza. To znacznie bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż palenie drzewa w tradycyjnym kominku. Teraz wystarczy, że mieszkańcy zostawią swoją choinkę w wyznaczonym miejscu, niedaleko swojego domu. Ten mały gest pozytywnie wpłynie na otaczającą nas przyrodę - mówi Justyna Glusman, dyrektorka koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju i zieleni m.st. Warszawy.

Tegoroczna akcja obejmuje wszystkie dzielnice. Operatorzy odbierają drzewka, które są oczyszczone z ozdób, lampek i stojaków. Przekazane choinki staną się wysokoenergetyczną zieloną energią, wykorzystywaną do ogrzewania domów bądź produkcji prądu. Zbiórka potrwa do 29 marca.

Zielona energia powstaje z biomasy - spalana w specjalnych kotłach, przy wysokiej temperaturze, emituje mniej gazów cieplarnianych niż węgiel. Pod względem energetycznym 2 tony biomasy równoważne są 1 tonie węgla kamiennego.

W ciągu siedmiu edycji projektu „Ciepło z natury” mieszkańcy przekazali 3418 ton ekologicznego paliwa. Organizatorami ósmej odsłony akcji jest m.st. Warszawa oraz Segromet Sp. z o.o.

Źródło: Urząd m.st. Warszawy

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda