mobile
REKLAMA

Penne alla vodka

Tak, dobrze widzicie – chodzi o wódkę. Najlepiej polską. Penne alla vodka to jedwabisty, gęsty sos i klasyczny włoski makaron. Danie genialne w smaku i w dodatku patriotyczne, bo do garnka najlepiej dodać alkohol made in Poland.

Katarzyna Nowicka
Penne alla vodka

Brzmi po włosku, ale trudno byłoby znaleźć taki makaron w restauracji w którymkolwiek zakątku Włoch. Jest kolejnym dzieckiem romansu włoskich tradycji i amerykańskiego stylu życia. To właśnie w Stanach stał się tak popularny, że jest uważany za ikonę włosko-amerykańskiej kuchni.

O to, kto wymyślił przepis na sos pomidorowy z dodatkiem wódki, trwają spory. Według anglojęzycznej wersji Wikipedii pierwszy przepis pochodzi z 1974 roku. Włoski aktor Ugo Tognazzi w swojej książce opisał przepis na pasta all’infuriata (wściekły makaron). Nazwał tak danie z makaronu penne, świeżych pomidorów bez skórki, kieliszka wódki, papryczki chili, oliwy, czosnku i ziół. Zarekomendował też, by do przygotowania dania użyć polskiej wódki z chili. Jest „groźna, niesamowita, bardzo mocna, bardzo ostra, zabójcza” napisał w przepisie i dodał, że tym wypadku papryczkę chili wymienioną wśród składników można pominąć.

Według innej wersji penne alla vodka to pomysł rzymskiego szefa kuchni stworzony dla firmy produkującej wódkę, która w ten sposób chciała spopularyzować swój produkt we Włoszech. Danie, bardzo popularne w latach 80-tych wróciło na salony dzięki Włoskiemu Stowarzyszeniu Przemysłu Cukierniczego i Makaronu, które zaproponowało je w ramach 18. edycji Światowego Dnia Makaronu w Moskwie jako symbolu przyjaźni włosko-rosyjskiej.

Sos w penne alla vodka to połączenie tradycyjnego sosu pomidorowego ze śmietanką, dużą ilością parmezanu i oczywiście wódki. Alkohol wydobywa z pomidorów ukrytą słodycz. Działa też jak emulgator i zapobiega oddzielaniu się śmietanki od pomidorów i przypraw. Więc jeśli przyjdzie ci do głowy, żeby pominąć wódkę wymienioną w przepisie – pomyśl jeszcze raz.

Penne alla vodka to propozycja dla całej rodziny. Tak, zawiera alkohol. Czy wyparowuje całkowicie w czasie gotowania – nie ma pewności. Do makaronu dodajemy go jednak naprawdę niewiele, dlatego nie musicie martwić się o bezpieczeństwo nawet najmłodszych członków rodziny.

Jesli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego!

 PENNE ALLA VODKA

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie 10 min.

Czas gotowania 20 min.

 Składniki

  • 340 g makaronu penne

  • 2 puszki całych pomidorów w zalewie

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 60 g wódki

  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane

  • 120 g śmietany kremówki

  • 1 łyżeczka oregano

  • szczypta płatków chili

  • sól, świeżo mielony pieprz

  • 40 g startego parmezanu

 Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni o grubym dnie lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, oregano i płatki chili. Smaż 2 minuty cały czas mieszając.

  2. Pomidory w zalewie rozgnieć w dłoniach i dodaj na patelnię. Wlej też zalewę od pomidorów. Wlej wódkę, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut od czasu do czasu mieszając.

  3. W czasie, gdy sos się redukuje ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz.

  5. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Fot. Katarzyna Nowicka 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda