mobile

Pierwsze wzmocnienie Legii w tym roku

Działacze koszykarskiej Legii nie próżnują. Z warszawską drużyną kontrakt podpisał grający na pozycji centra Andrejs Šeļakovs. Dwudziestodziewięcioletni Łotysz będzie mógł zadebiutować w barwach „Wojskowych” już w najbliższym, środowym meczu z Rosą Radom.

Marcin Kalicki
TAGI
Pierwsze wzmocnienie Legii w tym roku

Šeļakovs w obecnym sezonie występował w litewskiej ekstraklasie w zespole BC Dzūkija, a w grudniu wrócił na Łotwę, gdzie rozegrał dwa spotkania w zespole Betsafe Lipawa. W meczach tych Šeļakovs notował bardzo dobre statystyki - 26 minut, 14 pkt. (6/10 z gry), 10 zbiórek oraz 29 min., 22 pkt. (7/11 z gry), 9 zbiórek (6 w ataku) oraz aż 14 wymuszonych przewinień (8/17 za 1). W poprzednim sezonie reprezentował barwy łotewskiego BK Jekabpils. Wcześniej grał m.in. w BK Ventspils (m.in. w Europe Cup), a także w klubach Hiszpanii (CB Tarragona i Club Melilla Baloncesto), Ukrainy (BC Odessa) oraz Kosowa (Sigal Prisztina). Czterokrotnie zdobywał z łotewskimi zespołami medale - w 2010 roku był wicemistrzem kraju z VEF Ryga, rok później w tym samym zespole został mistrzem Łotwy, a w latach kolejnych dwukrotnie zdobywał także brąz” – informuje Szymon Wojda, rzecznik prasowy koszykarskiej Legii.

Doświadczony Andrejs Šeļakovs przez pięć lat był członkiem kadry narodowej Łotwy. Wystąpił dwukrotnie w Mistrzostwach Europy – w 2011 i 2013 roku. Wcześniej występował także w kadrach do lat 16, 18 i 20. Dla urodzonego w Dobele dwudziestodziewięciolatka Legia będzie trzynastym klubem w karierze. Trener Tane Spasev będzie mógł skorzystać z jego usług w środowym wyjazdowym meczu w Radomiu z miejscową Rosą.

Fot. Legia Warszawa

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda