mobile
REKLAMA

Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek siódmy: sałatka żydowska

Każdy w Warszawie jest przejezdny, niektórzy przyjechali niedawno, przodkowie innych po prostu „zeszli z drzewa” na terenie dzisiejszej stolicy i zaczęli opracowywać rozpalanie ognia i kształt koła. I tak właśnie ten płomień się tli, a koło się toczy

Jędrzej Cichocki
Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek siódmy: sałatka żydowska

Warszawa to suma wielu kultur, środowisk, o których można rozwodzić się na niezliczone linijki. Wpływ kultury żydowskiej dla tego miasta jest niezaprzeczalny. Zaprezentuję Państwu klasyczną sałatkę żydowską.


Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo

- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach

- 1 duża cebula

- szczypiorek z dymką

- 3-4 łyżki majonezu

- 1 duży ogórek kiszony

- 1 duży ząbek czosnku

- sól i pieprz

Przygotowanie (w formie przaśnego wierszyka, z racji nadmiaru wolnego czasu autora):

 

Jajka ugotuj na twardo, to pierwszy punkt naszego kordu.

Ziemniaki gotuj w mundurkach, zgrabnie, bez przygód.

Cebulę posiekaj drobno, doda smaku nam w ogrodzie.

Szczypiorek i dymkę skosztuj, niech aromat się roznosi.

 

Majonez dodaj, trzy, cztery łyżki pełne.

Dokładnie wymieszaj, niech sałatka się rozwija.

Ogórek kiszony w kostkę pokrój, niech się układa w harmonii.

Czosnek przeciśnij, dodaj pikantnej magii.

 

Sól i pieprz, szczypta na końcu.

Całość posmakuj, uważaj na tonację.

Nasza sałatka gotowa już jest,

W Warszawie żydowska nuta się niesie pełna chwały i fest!

Smacznego!

fot.Smaker


 


 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda