Smażona imbirowa wieprzowina
Jest ostra, aromatyczna i bardzo, bardzo prosta – w niecałe pół godziny wyczarujecie obiad jak z azjatyckiej restauracji. Smażona imbirowa wieprzowina najlepiej smakuje po prostu z ryżem.
Mieszkańcy Azji to genialni kucharze. Z zaledwie kilku składników potrafią wyczarować orgię smaku. Warzywa smażą lub gotują krótko, więc zachowują smak, aromat i kolor. Mięsa używają bardzo wstrzemięźliwie i zwykle łączą je z warzywami. Może dlatego wśród Azjatów tak mało jest ludzi otyłych? Kuchnia azjatycka jest żywa, aromatyczna i zwykle dość ostra. I pyszna, nie sądzicie?
Przepis na smażoną imbirową wieprzowinę zdradziła mi koleżanka, która kilka dobrych lat spędziła w Szanghaju. Drobna, krucha blondynka po powrocie do Polski tęskniła za smakami Chin tak samo jak w latach spędzonych w Państwie Środka tęskniła za polskimi kajzerkami. Od czasu do czasu przygotowywała więc azjatycką ucztę dla przyjaciół i znajomych. Smażona imbirowa wieprzowina to jeden z jej przebojów. Mam nadzieję, ze przepis zdradziła tylko mi.
Danie jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko mielonego mięsa, kilku przypraw, patelni i odrobinę odwagi. Mięso, którego użyjesz nie powinno być zbyt chude, ale i niezbyt tłuste. Ja wybieram zwykle mięso mielone z szynki. Fajnym, ale pracochłonnym pomysłem jest też drobno siekana wieprzowina. Ale to wymaga znacznie więcej czasu i wysiłku. Przyprawy znajdziesz w każdym markecie. Z półki zabierz też ryż. W Chinach jest to biały ryż długoziarnisty, ja stawiam na ryż brązowy, zdrowszy od swojej białej wersji.

Składniki
● 600 g mielonej wieprzowiny
● 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
● 1 małe czerwone chili (z nasionami, jeśli chcesz)
● 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
● 2 łyżki jasnego sosu sojowego
● sok z połowy limonki
● 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć mieloną wieprzowinę i smaż aż lekko zbrązowieje, około 7-9 minut.
- Dodaj posiekany czosnek, imbir i posiekane chili. Smaż mieszając kolejną minutę lub dwie.
- Zdejmij z ognia. Wlej sos sojowy i sok z limonki i dobrze wymieszaj. Jeśli mięso będzie zbyt suche możesz dodać 1-2 łyżki wody.
- Podawaj z ryżem i warzywami.

![[KONKURS] Spektakl "Choinka" w teatrze Guliwer. Wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/6289f215bacb04cf6a286c7b65048e016b8a0151.jpeg)
















![[Konkurs Mikołajkowy] „Po słonecznej stronie życia” – wygraj książkę Damiana Abramowicza](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/a8a133f53765e694b010c58b5649c0fe6576dac0.png)
![[Konkurs] Wyślij swoje świąteczne życzenia i wygraj publikację w gazecie „Informator Stolicy”](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/ccbd0d61ad75ac74de345ccc1e0f020b4367abd0.png)
![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Przyjazne dusze” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/e70719d748773077595f2fdfe65067e0b399bdee.jpeg)















