mobile
REKLAMA

Tęskniliśmy za Wisłą

Promami Warszawskich Linii Turystycznych od maja do połowy lipca przeprawiło się przez Wisłę prawie 46,8 tys. osób. Statkiem do Serocka, w dwa pierwsze weekendy lipca popłynęło 347 osób. Warszawa zaprasza mieszkańców i turystów nad Wisłę.

Informacja prasowa
Tęskniliśmy za Wisłą

W tym roku promy Warszawskich Linii Turystycznych zaczęły łączyć brzegi Wisły od 1 maja. W maju i czerwcu wypływały w weekendy, a od początku lipca są do dyspozycji warszawiaków i gości codziennie. Do połowy lipca skorzystały z nich 46 792 osoby.

Największą popularnością cieszy się prom Wilga, łączący Podzamcze Fontanny z plażą przy ZOO – popłynęło nim 20 512 osób. Prom Pliszka kursujący między nabrzeżem przy moście Józefa Poniatowskiego a plażą Poniatówka zabrał 16 571 pasażerów, a Słonka z Cypla Czerniakowskiego na Saską Kępę 9 709 osób.

W lipcu – po rocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa – powróciły rejsy statkiem do Serocka. Na rejs kanałem Żerańskim i Jezioro Zegrzyńskie można wybrać się w soboty i niedziele.

W dwa pierwsze weekendy lipca statkiem „Zefir” popłynęło 347 osób. Jednorazowo na pokład może wejść 98 osób, co oznacza, że był niemal komplet. Rejsy są popularne - na stronie bilety24.pl, która jest jednym ze sposobów dystrybucji biletów, pierwszy wolny termin to 31 lipca.

Stolica zaprasza nad Wisłę, na promy i rejs „Zefirem” do Serocka. I zachęca do skorzystania z pozostałych atrakcji Warszawskich Linii Turystycznych: linii tramwajowych obsługiwanych zabytkowym taborem – T i 36, autobusowej 100 z zabytkowym jelczem i ikarusem w roli głównej oraz z Piaseczyńsko-Grójeckiej Kolejki Wąskotorowej.

Fot. UM Warszawa

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda