Warszawskie targowiska uczą, jak nie marnować żywności
Warszawskie targowiska zamieniają się w przestrzeń edukacji ekologicznej – już od 30 sierpnia mieszkańcy stolicy będą mogli uczestniczyć w cyklu warsztatów kulinarnych i eventów promujących niemarnowanie żywności. Spotkania łączą praktyczne porady dotyczące świadomej konsumpcji z zabawą i wspólnym gotowaniem, angażując zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Warszawskie targowiska zamieniają się w szkołę odpowiedzialnych zakupów i niemarnowania żywności. Już od 30 sierpnia przez osiem kolejnych sobót mieszkańcy stolicy będą mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i eventach ekologicznych w ramach cyklu „Warszawskie targowiska nie marnują”.
Spotkania odbywać się będą na czterech targowiskach: Falenica w Wawrze, Pasaż Wołoska na Mokotowie, Tarbem na Bemowie oraz Bazarek Trocka na Targówku. Uczestnicy poznają praktyczne przepisy na potrawy z produktów, które najczęściej trafiają do kosza, a także nauczą się planować zakupy, przechowywać żywność i ograniczać odpady bio.
– Targowiska to naturalna przestrzeń do rozmowy o niemarnowaniu żywności. Chcemy tu spotykać się z mieszkańcami i promować odpowiedzialne nawyki, które realnie zmniejszają ilość odpadów – mówi Maciej Fijałkowski, sekretarz m.st. Warszawy.
Poza gotowaniem, wydarzenia obejmują warsztaty ekologiczne dla dorosłych i dzieci, edukacyjne gry, quizy z nagrodami oraz praktyczne porady dotyczące segregacji śmieci i korzystania z opakowań wielorazowych.
Organizatorzy podkreślają, że udział w wydarzeniach jest bezpłatny i nie wymaga wcześniejszych zapisów. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej miasta.
Targowisko | Lokalizacja | Terminy wydarzeń |
---|
Falenica | Wawer | 30 sierpnia, 27 września |
Pasaż Wołoska | Mokotów | 6 września, 4 października |
Tarbem | Bemowo | 20 września, 18 października |
Bazarek Trocka | Targówek | 13 września, 11 października |