mobile

Wiosenne dania do lunchboxa

Wiosna to czas kiedy wiele osób postanawia zadbać o swoje zdrowie i dietę. Świetną alternatywą dla szybkich dań na wynos zamawianych do pracy są lunchboxy. Przy odpowiedniej organizacji można je szybko przygotować w domu dzień wcześniej.

Natalia Rytelewska - Chilczuk
Wiosenne dania do lunchboxa

Lunchboxy dają nieograniczone możliwości przygotowywania posiłków. Wystarczy przyrządzić ulubione potrawy i zapakować w pudełko, by następnie w pracy cieszyć się zdrowym i domowym posiłkiem. Przedstawiamy najlepszy patenty na wiosenne dania do pudełka.

Sheet pan dinner

Sheet pan dinner to jeden z trendów, który trafił do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Ta nowa moda kulinarna jest w gruncie rzeczy bardzo prosta. Podobnie jak dania jedno garnkowe, sheet pan dinner polega na ułożeniu wszystkich składników dania na blaszce piekarnika. Całość jest pieczona jednocześnie, co pozwala na oszczędzenie czasu i innych naczyń. Na blaszce można ułożyć prawie wszystko, przy czym im twardsze warzywa, tym drobniej należy je pokroić. Wśród warzyw mogą się znaleźć brukselka, brokuły, szparagi, ziemniaki, marchewkę lub paprykę. Podobnie sytuacja wygląda z mięsem. Do sheet pan dinner lepiej wybierać te mięsa, które wymagają niewiele czasu w piekarniku, np. kurczak, ryby lub owoce morza. Do pieczenia w piekarniku świetnie się nadadzą także ugotowane wcześniej makaron lub kluski. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie tego, co zostanie z weekendowych obiadów.

Zawijane lunchboxy

Lunchboxy można przygotowywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale nadadzą się do tego różne potrawy zawijane. Na ciepło można przygotować naleśniki po meksykańsku z kurczakiem, czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką. W wersji na zimno można wykorzystać pszenne placki tortilli. Tortillę można posmarować serkiem ziołowym lub śmietankowym i ułożyć na nich liście sałaty i plastry wędzonego łososia. Do naleśników czy tortilli możemy wykorzystać większość sezonowych owoców i warzyw. Dzięki temu możemy przygotować zdrowy i pożywny obiad także na słodko. Wystarczy kawałki jabłka lub gruszek podgotować w odrobienie wody a następnie zawinąć w placki. Osobno do pojemnika można zabrać jogurt lub ulubiony serek.

Warzywne zapiekanki

Jedną z najszybszych metod gotowania potraw jest przyrządzanie zapiekanek. Dzięki temu można przygotować jedno danie na kilka dni. Dodatkowo do zapiekanki można włożyć praktycznie wszystkie ulubione warzywa lub dodatki. Do zapiekanek wykorzystuje się głównie masę jajeczno-śmietanową. Bazą często jest makaron lub ziemniaki. Na wierzchu warto dodać starty ser. Inną wersją zapiekanki jest frittata. Bazą frittaty są jajka, zmieszane w proporcjach 4 jajka i 2 łyżki mleka. Frittatę można przygotować w dużo lżejszej formie niż zapiekanki. Można do niej włożyć świeże liście szpinaku, fragmenty papryki, dobrej jakości szynki lub fetę. Na wierzch frittaty warto położyć szczypiorek.

 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda