Zupy - zdrowe, pyszne, proste!
Zupa jest zawsze świetnym pomysłem na przygotowanie smacznego posiłku. Ta o konsystencji kremu szybko zaspokoi głód. Sprawdź dwa przepisy na kremowe zupy: warzywną z pieczonego kalafiora lub grzybową z kurek!
Zupa krem z kurek
Składniki:
- 800 ml wody
- 300 g świeżych kurek
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kurkuma
Przygotowanie: Kurki oczyścić. Większe z nich przekroić na pół. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany i zmiażdżony czosnek. Dodać kurki oraz ziemniaki. Smażyć 5-7 minut. Dolać do garnka wodę. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Zmiksować zupę blenderem.
Zupa krem z pieczonego kalafiora
Składniki:
- średnia główka kalafiora
- ok. 1 l wywaru warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skroplić oliwą z oliwek i posypać solą. Dodać kilka gałązek świeżego tymianku i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Przygotować wywar warzywny. Upieczony kalafior przełożyć do garnka, dolać wcześniej przygotowany wywar, gotować ok. 10 min. Usunąć gałązki tymianku i wszystko zmiksować do otrzymania konsystencji jednolitego kremu.
Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl

![[KONKURS] Spektakl "Choinka" w teatrze Guliwer. Wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/6289f215bacb04cf6a286c7b65048e016b8a0151.jpeg)
















![[Konkurs Mikołajkowy] „Po słonecznej stronie życia” – wygraj książkę Damiana Abramowicza](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/a8a133f53765e694b010c58b5649c0fe6576dac0.png)
![[Konkurs] Wyślij swoje świąteczne życzenia i wygraj publikację w gazecie „Informator Stolicy”](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/ccbd0d61ad75ac74de345ccc1e0f020b4367abd0.png)
![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Przyjazne dusze” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/e70719d748773077595f2fdfe65067e0b399bdee.jpeg)















